Blev der kælet for meget for Apple i Viborg?

Der breder sig nu en mistanke om, at ministre og myndigheder fedtede lige lovlig meget for Apple for at få den globale IT-gigant til at etabere et datacenter i Foulum i nærheden af Viborg.
Efter tre års hemmelige forhandlinger under kodenavnet »Projekt Orkan« udmøntedes den største anlægsinvestering på dansk jord nogensinde. Nyheden kom frem i februar i år.

Nu har dagbladet Børsen så skaffet sig aktindsigt og kigget bag kulisserne i den helt usædvanlige og langstrakte proces, inden Apple besluttede sig for at vælge Viborg frem for andre interessante lokationer i Nordeuropa.
Og akterne viser, at bl.a. Skat og Udenrigsministeriet arbejdede usædvanlig ihærdigt på at konstruere en skattemodel, som ville behage Apple. Og at det foregik under intens politisk bevågenhed.

Nøglen til Apples investerings-milliarder blev fremtryllet, da en kreativ sjæl fandt på at kombinere datacenteret med en slags varmepumpe og sende det varme vand fra centeret videre til et fjernvarmesystem. Dermed kunne datacenteret rent skatteteknisk defineres som et varmeværk og dermed slippe langt billigere i skat. Flere kilder bekræfter, at der blev lagt voldsom meget energi i at udviklet den særlige »Apple-koncept«. Og at embedsmænd blev ved at kæmpe længere end normalt under stærk politisk bevågenhed.

Det sker nok af og til, at skattesystemet bøjes i kreativ retning, når en udenlandsk virksomhed skal lokkes til at etablere sig i Danmark. Og i tilfældet Apple har motivet været, at virksomheden ville investere et helt usædvanlig stort beløb og skabe mange nye arbejdspladser.

Nu raser danske IT-virksomheder så over særbehandlingen af Apple. Som f.eks. Global Connect, hvor topchefen Niels Zibrandtsen er stærkt fortørnet over, at hans virksomhed ikke har kunnet komme igennem med en lempelse af skatter og afgifter i stil med Apple. Også topchef Per Kogut fra NNIT skælder ud og forventer, at myndighederne nu vil behandle de danske virksomheder lige så godt som Apple.

Morale: Når politikere og myndigheder blander sig i en konkret virksomheds vilkår, er der risiko for skævvridning og surmulen hos andre. Skab hellere bedre rammevilkår, så alle virksomheder får lempeligere vilkår for at drive forretning.

PS: Dette er mit sidste indlæg her på business.dk, da jeg nu forlader Berlingske efter syv år som erhvervsredaktør. Fra 1. august 2015 er Peter Suppli Benson ny erhvervsredaktør.

One response to “Blev der kælet for meget for Apple i Viborg?

 1. Naturligvis kan det da være interessant at få en Apple-installation til Danmark. Men betydningen af investeringen er stærkt overdrevet: der skabes kun meget få varige jobs, der tilføres ikke danske medarbejdere nogen ny viden af betydning og størstedelen af investeringen består i indkøb af IT-udstyr mv. som importeres fra udlandet. Reelt er det kun byggearbejderne, der skaber danske arbejdspladser og dansk værditilvækst (BNP) af nogen betydning.

  De løbende indkøb til driften af datacenteret vil i alt væsentligt bestå i el – energiforbrug i rå mængder. Heller ikke det skaber nogen arbejdspladser. Og glem det med “grøn energi”. Centeret skal naturligvis have en oppetid på 100%. Det betyder, at der er et enormt behov for indkøb af “sort energi” i lange perioder, hvor vindmøller ikke leverer strøm.

  Investeringens betydning står overhovedet ikke mål med den velvilje og begejstring, som danske politikere har omfattet projektet med!

  Jeg kan tydeligt huske en minister – jeg tror, han var radikal – udtale, at hvis energistorforbrugeren Aalborg Portland ikke kunne overleve grundet høje danske energiafgifter, så måtte virksomheden bare lukke. Danmark kunne fint overleve uden Aalborg Portland.

  Realiteten er – men det overgår tydeligvis danske politikeres fatteevne og indsigt – at en virksomhed som fx Aalborg Portland skaber langt, langt mere værdi i form af BNP, valutaindtjening og direkte og afledte arbejdspladser end Apple’s serverpark!

  Man kunne ønske, at danske politikere ville vise den samme forståelse, begejstring og velvilje for nye som eksisterende danske virksomheder som for Apple’s serverfarm. Så kunne dansk erhvervsliv skabe arbejdspladser og værdier i et omfang, som ville gøre en serverfarm inderligt ligegyldig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *