Digital dannelse gælder også dit Dankort

Der bliver længere og længere imellem danskere, som betaler kontant. Nu betales også småbeløb med Dankort, MobilePay, Swipp eller andre elektroniske betalingsformer, og det er de kriminelle ikke sene til at udnytte.

Som vi skrev forleden, eksploderer misbrug af Dankort, og der anmeldes nu mere end dobbelt så mange tilfælde af økonomisk kriminalitet som for syv år siden. I nogen grad, fordi vi svinger Dankortene meget oftere end tidligere.

Den gode nyhed er ganske vist, at bankrøverier er blevet sjældne, men bagsiden af mønten er, at langt flere nu bliver udsat for angreb på Dankort.

Især ældre og svage kortbrugere er i risikozonen, og selv om politiet angiveligt er på dupperne for at modvirke de kriminelle numre, så er der brug for skærpet opmærksomhed fra os allesammen.

De kriminelle bruger især de her tre metoder til at narre penge fra vore konti:

Afluring af pinkoder – som i krimi-fagsproget også kaldes »shouldersurfing«. Dette praktiseres især af udenlandske bandemedlemmer, som aflurer pinkoder, f.eks. i en kassekø i supermarkedet. Bagefter stjæler de Dankortet og skynder sig at hæve penge i en hæveautomat.

Aflæsning af magnetstriben – hvor tyvene monterer udstyr på f.eks. en hæveautomat, så magnetfeltet kan læses og koden kan filmes, når kortindehaveren hæver penge. Det kaldes »skimming«, og tyven kan bagefter fremstille et falsk kort og hæve løs i automater, hvor der ikke kræves chip.

Falske e-mails – som kan virke let gennemskuelige, når man på vakkelvornt dansk modtager en opfordring til at fremsende NemID og kontonummer, men som nogle alligevel fanges af.

Politiet kæmper bravt for at få has på de nye former for svindel, men erkender også blankt, at det er vanskeligt at bekæmpe de metoder, som globaliseringen og digitaliseringen har gjort mulige.

Der er derfor brug for, at alle gode kræfter samles om at bekæmpe de former for tyveri, som måske ikke altid er så synlige, men gør lige så ondt som at få snuppet tegnebogen, fordi det føles pinligt ikke at have styr på de nymodens digitale betalingsmidler.

Ganske vist ser det ud til, at sikkerheden kan forbedres, når flere betalinger kommer til at foregå uden brug af koder, men der er brug for at slå ring om de ældre og svage og hjælpe dem med at slippe uden om de stadig flere kriminelle, som har kig på Dankortet. En indsats som også kan kaldes digital dannelse i forhold til elektroniske betalingsformer.

LÆS OGSÅ: De nye digitale løsninger øger muligheden for elektronisk svindel

LÆS OGSÅ: Uden digital dannelse bliver vi generelt dummere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *