Er det virkelig kun Nørrebro og Østerbro, der dur?

Et helt kor af stemmer fra boligmarkedet bekendtgør, at trykket på det københavnske boligmarked stiger. 80 kvadratmeter lejlighed er steget 200.000 kr. på et år, fortæller Boligsiden. Der er nu 16 pct. færre boliger til salg i København end for et år siden, meddeler Realkreditrådet.

Og så blev der sat ny prisrekord i påsken, da Københavns dyreste lejlighed kom på markedet. Så vidt vides, er den ikke solgt endnu, men prisskiltet siger intet mindre end 29.995.000 kr.! Ingen lejligheder har før været udbudt til så høj en pris, siger Boliga. For det velvoksne beløb får man en 380 kvadratmeter stor lejlighed i »The Silo« i nordhavnen, som vel kan betegnes som en forlængelse af Østerbro til vandsiden.

Måske er der lidt salgsgas over det, når de forskellige aktører på boligmarkedet spytter talbaserede nyheder ud til os i pressen, men nyhederne giver nu også stof til eftertanke. Er vi på vej i retning af boligmarkedet i London, hvor en lejlighed koster tre-fire gange så meget som i København? Og hvor købere uden de finansielle ressourcer må pendle flere timer i forlængelse af lange arbejdsdage.

Nej, der er langt til at definere København som et mini-London, men hovedstaden er under pres fra de mange tilflyttere fra resten af Danmark, og befolkningens sammensætning med mange enlige betyder, at der er rift om attraktive lejligheder.
Ikke mindst Nørrebro og Østerbro synes at fungere som magneter, der rummer drømmelejligheden for mange. Ja, i visse kredse faktisk så udtalt, at det næsten kunne yde som om, der er decideret bolignød i det indre København.

Men hvad med at udvide horisonten til andre bydele? Hvad er der i vejen med f.eks. Amager, Nordvest eller Emdrup?
For den brede målgruppe, der ikke kan være med på liebhaveri ved vandet, er der glimrende muligheder lidt længere væk fra city. Ganske vist er en lejlighed i Københavns brokvarterer nok en mere sikker investering, fordi efterspørgselen her er mere stabil hen over konjunktur-bølgerne, men der er også meget snobberi og vanetænkning og »hvor man bor« over det, for afstandene er fortsat korte til kvartererne, som ligger lidt »længere ude« end Nørrebro og Østerbro.

Det er en global trend, at storbyer har vokseværk, og København fører slet ikke an. Men trængselen i visse kvarterer rejser spørgsmål om, hvilken slags hovedstad vi egentlig vil have? Og skulle vi så ikke sprede os lidt mere ud over byen? Det kunne måske endda blive en positiv oplevelse at komme i kontakt med andre socialgrupper og miljøer.

LÆS OGSÅ: Alle de seneste nyheder om boligmarkedet

One response to “Er det virkelig kun Nørrebro og Østerbro, der dur?

  1. Hej.

    Føler bestemt ikke jeg er en snob. Mit motiv for at bo på Østerbro har ikke været snobmotiveret overhovedet!

    Mht. Sociale klasser har jeg en berøringsflade der bestemt ikke kun tæller velbemidlede hverken på Østerbro eller den øvrige indre by.

    Så istedet for at putte folk i alle de her kasser bare for nemhedens skyld – skulle man måske se noget mere nuanceret på det.

    Snoberi og skelen til sociale klasser er vel nok mere et yndet Berlingske syndrom ????

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *