Lad tyskerne holde hånden under sommerhusene

Alle der tilbringer påsken i sommerhusland – eller blot kører igennem – vil lægge mærke til de mange til-salg-skilte. I nogle områder mere end andre, men rigtig mange sommerhusejere vil gerne sælge sommerhuset, som måske hellere ikke længere er i tip-top stand.

Det kan dog holde hårdt, hvis huset ikke lige ligger i et af de eftertragtede smørhuller på Sjællands nordkyst, hvor efterspørgselen er størst. I langt det meste af landet halter priserne på sommerhuse fortsat langt efter niveauet, inden finanskrisen satte ind. Tal fra Nykredit viser, at sommerhus-priserne generelt ligger 27 pct. lavere end prislejet fra før boligmarkedet brød sammen.

Det ser også ud til, at skævvridningen mellem det såkaldte udkants-Danmark og især hovedstads-området smitter af på sommerhus-markedet. Ifølge Nykredit varierer prisfaldet på sommerhuse fra omkring 15 pct. i visse områder til hele 45 pct. andre steder. Og nogle steder i landet havde det set værre ud, hvis ikke tyskerne havde holdt hånden under sommerhus-ejernes økonomi ved at bidrage med lejeindtægter.

Selv om danskerne sidste sommer var mere tilbøjelige til at holde ferie i sommerhus herhjemme end før, så er syv ud af 10 lejere fortsat tyskere.

Og apropos tyskere. Hvorfor ikke lade lade tyskerne få lov at købe danske sommerhuse? Der er nu færre tyskere end tidligere, som lejer danske sommerhuse, men mange tyske familier besøger trofast Danmark år efter år og sætter stor pris på natur, fiskemuligheder, strandliv og på den mindre formelle danske omgangstone.

Et kontroversielt forslag, javel. Men diskussionen om tyskernes adgang til det danske sommerhusmarked simrer fortsat (omend mindre lige før et folketingsvalg), og hvorfor ikke lade tyskerne hjælpe med at skabe vækst i de områder af Danmark, der henstår mere og mere øde og trøstesløse, efterhånden som affolkningen skrider frem?

Vi kan ikke opgive den særlige danske sommerhuseregel fra den ene måned til den anden, men hvorfor ikke starte med udvalgte forsøgsområder. Eller med at tillade køb for tyskere, der måske har holdt ferie her i årtier eller på anden måde har særlig tilknytning, ligesom vi allerede har inviteret mange nordmænd inden for på lignende grundlag.

Der skal naturligvis overgangsordninger til, så tyskerne gradvis får lov at komme ind på markedet. Men tiden må være inde til at invitere tyskerne reelt inden for i sommerhusområderne, ligesom danskere jo allerede har lov til at købe ferieboliger i f.eks. Sverige, Frankrig og Spanien.

LÆS OGSÅ: Alle de seneste nyheder om sommerhuse

6 responses to “Lad tyskerne holde hånden under sommerhusene

 1. Man kunne også bare lade nogle af de unge børnefamilier og kommende generationer komme til fadet i et marked hvor udbud og efterspørgsel naturligt regulerer priserne nedad til almindelige mellemindkomsters niveau.

  Mange af sommerhusene er erhvervet i 1960-70’erne for en slik, og der forventes nu at man kan score penge – og kan det ikke ske skal der åbnes for tyskere med penge. På den måde hægter man kommende generationer af danskere af blot fordi der her og nu skal scores penge eller sælges uden tab- koste hvad det vil.

  Jesper

 2. Det er helt korrekt set. Jesper.
  Det er som sædvanlig kortsigtet grådighed som ellers præger debatten. Vi er Danmark og bygget på at den brede befolkning skal have muligheden. Vi arbejder alle for at skabe værdi i Danmark og så er det også naturligt, at de muligheder der er, fordeles så bredt som muligt.
  Tak for dit indlæg.
  Mvh
  René

 3. Artiklen blander ikke bare pærer og bananer, men hele frugtskålen i løs vægt. Rene og Jesper har skrevet seriøst med indsigt og klogt om sammenhængskraft versus grådighed. Men lige nu er det desværre comme il faut blandt journalister at definere DK som København, resten af Sjælland røg desværre på den konto og Jylland er jo det rum alle forlader. Det kaldes et narrativ men er reelt en landsbyfortælling fra øst. Glæder mig til den dag, hvor vi igen er et samlet land.

 4. Et helt rædselsfuldt og totalt kortsigtet forslag. Når priserne på sommerhusene er lave og omsætningen er lav, så skal man da ikke sælge til hug-pris til udlandet.

  Udkantsministeren argumenterede i fjernsynet godt og meget rimeligt for, at der ville være mere lokal gevinst ved en løbene udlejning af sommerhuse over sommeren end ved et salg til rige udlændinge, der så kun kom her få uger hvert år.

  Det er alt for kortsigtet at udkantskommuner bare vil have prisstigninger og dermed højere grundskyld af alle sommerhusejerne, blot for at fylde kommunekassen på kort sigt. Det er jo meget i modstrid med alle andre danskeres interesser.

  Det er alene den lokale erhvervsaktivitet, der langsigtet afgør, hvor meget der vil komme i kommunekassen.

  Der er ganske sikkert områder i landet, som mange unge forlader, og hvor befolkningen naturligt vil blive mindre, når de gamle dør. Det kan man i adskillige områder ikke gøre ret meget ved.
  Ja, mange borgmestre burde indse dette, uanset hvor smerteligt det er, og handle derudfra.
  Der er områder, hvor der ikke længere er naturlig basis for andet end landbrug med deraf følgende hjælpe-erhverv og så turisme. Da landbruget fortsat vil beskæftige det samme eller et mindre antal, er det naturligvis vigtigt at turismen er en levende aktivitet.
  Huse og boliger skal ikke sælges til folk der kommer 1-2-3 uger og så lukker huset ned igen og rejser væk.

  Men måske skulle borgmestrene se på en mere aktiv hjælp til udlejning af flere sommerhuse og måske burde skattevæsnet have en meget lettere opgørelse og en klart lavere skat for en delvis udlejning af private sommerhuse.

  Man kunne vel også overveje, at hele skatten på lejeindtægterne blev godskrevet den lokale kommune, hvor huset ligger.

  Lars :)

 5. Jeg er helt enig i artiklen. Få nu lukket op for salg af sommerhuse til udlændinge. Vi kan købe i Frankrig og Spanien men vi vil åbenbart ikke lade “fremmede” købe i Danmark. Jeg er overbevist om at det vil give meget mere liv i udkantsområderne og meget mere omsætning. Desuden nævnes der kun tyskerne der nævnes men jeg ved Nordmændene er meget interesserede i at erhverve sig boliger i Danmark og de vil kunne ligge masser af omsætning i Danmark.

 6. Hvorfor skal hånden holdes under sommerhusmarkedet?

  Sæt prisen rigtigt, så er der masser af Danske købere.

  Ps.
  Jeg har for resten heller ikke noget sommerhus i hverken Spanien eller Frankrig – Og hvad de i øvrigt gør, nede i det gældsplagede Sydeuropa, kommer ikke mig eller Danske sommerhuse ved.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *