Her er der masser af jobs – for dem der kan og vil

Så blev vi mindet om det igen – at der mangler så mange IT-folk i Danmark, at mere end hver fjerde IT-virksomhed herhjemme helt har måttet opgive at ansætte ledige til IT-stillinger. Det er vel at mærke højt uddannede IT-folk, der er brug for flere af. Nogen der har en solid videregående uddannelse inden for software-udvikling. For eksempel en bachelor eller en kandidatuddannet fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) eller fra datalogi på Københavns Universitet.

Problemet sættes på spidsen af Birgitte Hass, der er administrerende direktør i brancheforeningen IT-branchen: »Vi må stoppe med at bruge så mange ressourcer på at undervise i »det der med web«, når virksomhederne først og fremmest har brug for hardcore software-udviklere«.

Hendes udtalelse går på det skisma, der er imellem, at mange unge faktisk uddanner sig i »noget med IT«, men at de kortere og måske knap så lødige uddannelser i praksis ikke rækker til at få et job i IT-branchen.

Hvor er det ærgerligt at der åbenbart fortsat er sådan et mismatch mellem IT-branchens forventninger og de unges kompetencer. Har nogen forsømt at skitsere de mange muligheder i IT-virksomhederne? Er de unge for magelige, så de ikke gider gøre den indsats, der skal til for at gennemføre en seks år lang, krævende IT-uddannelse? Ikke så ligetil at vurdere, men en ny måling i form af det såkaldte IT-Barometer med 242 deltagende IT-virksomheder giver nogle fingerpeg. De efterlyser især kompetencer inden for softwareudvikling, forretningsforståelse og salgskompetencer. Og i mindre grad design, formidling og kommunikation, som mange unge ellers går op i.

Her er virkelig en opgave for alle, som gerne vil bidrage til vækst og fremgang herhjemme. Opgaven er at få mere IT ind i undervisningen, og at få gjort de unge mere fortrolige med de faktiske forhold i IT-branchen og de krav, der stilles. At der er brug for at knokle med matematik og andre »hårde fag« i skolen, og at IT ikke kun er noget for dem, der kan leve med at få klistret et »nørd« på ryggen.

IT-fagene skal med andre ord afmystificeres, så flere får lyst til at vælge dem og de mange muligheder, de solide IT-uddannelser giver. Når nu digitaliseringen efterhånden har så stor betydning i nærmest alle brancher, skal vi sanse at udnytte de muligheder for vækst, det giver. Det er bare for trist, hvis mange gode IT-job går til indere og ukrainere, fordi vi ikke kan finde ud af at uddanne tilstrækkeligt mange danskere.

LÆS OGSÅ: Succesrigt dansk spileventyr udvider igen

2 responses to “Her er der masser af jobs – for dem der kan og vil

 1. IT uddannelser kræver et højt niveau på områder som matematik og systematik, noget som kun de færreste har evner og lyst til. Når man efter seks hårde år er færdiguddannet, kan man se frem til en presset arbejdsdag bag et skrivebord, med uendelige målsætninger og urealistiske forventninger om effektivitet, med lønnedgang og outsourcing af job.

  Det er en evig kamp om at holde sig fagligt opdateret fordi systemerne udskiftes hele tiden. Man er ofte placeret i en mellemlederfunktion, hvor man presses både af ledelse og brugerne af IT systemet.

  Det er muligt at der mangler veluddannede IT-folk, i hvert fald momentant indtil arbejdet outsources, men det er bestemt ikke en attraktiv uddannelse.

 2. Enig Thomas. Jeg arbejder ikke selv i faget dog, men taler hver dag i mit arbejde med IT chefer i hele Danmark, og her er det tydeligt, at de godt kan se at virksomheden trænger til nyt udstyr, og at chefen kræver at systemet kører perfekt som om det var nyt udstyr, men samtidig nægter at købe nyt udstyr.

  I forgårs talte jeg med en IT-chef som fortalte at alt deres storage og backup og netværk var over 10 år gammelt, alligevel mente hans chef fint at det kunne klare 5 år endnu, på trods af at chefen stadig brokkede sig sammen med alle brugerne over at intet fungerede som det skulle og at systemet var for langsomt.
  Det er som om at mange chefer ikke fatter at IT-chefen kun kan gøre sit arbejde, når hans udstyr er i orden.

  Så IT-cheferne går i daglig skældud og brokkeri fra chefen og de andre brugere, uden at de kan gøre noget, fordi chefen ikke fatter at der skal bruges penge på nyt udstyr eller at når man kører et firma med over 1000 ansatte, så ER man altså nødt til at bruge mange penge på IT-afdelingen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *