Derfor er vi så vilde med de rigtig rige

Så bliver vi mindet om det igen. Hvem der er de aller-aller-rigeste. Det amerikanske magasin Forbes har nemlig igen holdt mandtal over verdens rigeste, og højst placerede dansker er Kjeld Kirk Kristiansen fra Lego på plads nr. 129.

Fire andre danskere er med: Anders Holch Povlsen fra Bestseller (nr. 271), Lars Larsen fra Jysk (nr. 435), Niels Louis-Hansen fra Coloplast (også nr. 435) og Hanni Toosbuy Kasprzak fra Ecco (nr. 690).

Alle fem lå også øverst, da Berlingske Business Magasin i september rankede de rigeste danskere, omend i en lidt anden rækkefølge.

Hvorfor er det så interessant at gøre op, hvem der sidder på de allerstørste formuer? Kunne de rige ikke bare få lov at være i fred, uden at nogen snager i, om de nu er gode for 10, 50 eller 100 milliarder kr.?

Det korte og mest ærlige svar er: fascination. For alle os, der ligger meget langt fra de superrige og triller rundt med en mere ordinær funktionær-økonomi, er det bare grundlæggende interessant, hvem der har drevet det videre økonomisk. Om de har tjent deres penge selv eller arvet alt, og hvordan formuen er grundlagt (detailhandel er et godt tip, ser det ud til, når man kigger på de fem rigeste familier).

Og så har det da også kæmpestor betydning for samfund og erhvervsliv, at enkelte i Danmark er i stand til at skabe store formuer og dermed magter at investere i ny vækst. Desværre er vi ikke altid lige gode til at anerkende de virkelig rige, selv om alle på top-5-listen faktisk lægger betydelige investeringer herhjemme.

I Danmark er der stadig så meget jantelov, at de rigeste overvejende foretrækker at leve i det stille. Da jeg for nogle år siden arbejdede på en anden redaktion, startede vi en serie med arbejdstitlen »Sådan blev jeg rig«, men først da titlen blev ændret til »Danmarks rigeste«, lykkedes det at få nogen til at medvirke og fortælle deres historie.

Til gengæld blev resultatet en række interviews med danskere som gerne fortalte, hvordan de havde bygget deres formue op og nu kunne glæde sig over at være økonomisk uafhængige resten af livet. Ingen af de allerrigeste ville dog stille op.

Det gør de også yderst sjældent, når vi udgiver det årlige særnummer af Berlingske Business Magasin med Danmarks 100 rigeste, og det er faktisk synd, at de rigeste oftest vurderer, at de er nødt til at gemme sig og ikke tør dele deres formentlig meget interessante erfaringer med offentligheden.

Alligevel fortsætter vi ufortrødent med at udgive en årlig oversigt over Danmarks rigeste. Den kan permanent læses på business.dk/rigeste og i magasinet, der udkommer 26. september i år.

LÆS OGSÅ: Her er de 10 rigeste familier i Danmark

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *