Skat strammer kontrollen med sort arbejde

Mange har prøvet det. En uventet opringning fra Skat, der først giver koldsved og bagefter vrede og afmagt og måske dårlig samvittighed. Men nu kan den slags henvendelser fra Skat blive sjældnere, for i 2015 vil Skat jagte sort arbejde på nye måder.

I takt med tiden vil Skat gøre mere ud af data-analyse og overvågning af systemer, og medarbejderne vil også holde tættere kontakt til andre myndigheder, står der i Skats aktivitetsplan, som nu er lagt frem.

Vi skal dog på ingen måde regne med, at der er frit lejde for sort arbejde, og godt det samme, for ingen skal have lov at slippe uden om den skat, som de har pligt til at betale, og som er en væsentlig forudsætning for den samfundsmodel, vi har bygget op herhjemme med opbakning fra et politisk flertal.

I de senere år er det gået den rigtige vej. Der florerer mindre sort arbejde, og folk regner med, at der er noget større risiko for at blive opdaget end tidligere. Det gælder i hvert fald for private, som kunne finde på at arbejde sort eller at betale for sort arbejde.

Derimod viser Skats undersøgelser, at det ser anderledes ud for virksomheder. Her er den forventede risiko for at blive opdaget blevet mindre i de sidste par år, viser undersøgelser blandt borgere og virksomheder. Kun godt 40 pct. mener, at der er en høj risiko for at blive opdaget, hvis en virksomhed bedriver sort arbejde.

Det er især i bygge- og anlægsbranchen, at der menes at være meget sort arbejde. Hele 45 pct. af de spurgte virksomheder mener, at der udbetales sorte lønninger i bygge- og anlægsbranchen.

Nu vil Skat især holde øje med personer, der har lav eller ingen skattepligtig indkomst.Udenlandske virksomheder vil også blive tjekket ekstra grundigt, så Skat kan finde ud af, om de reelt er momsregistrerede i hjemlandet, eller om de snyder og begår social dumping.

Virksomheder, som overhovedet ikke er registreret, vil Skat også holde ekstra øje med, ligesom selskaber der primært bliver registreret for at snyde.

Et element i Skats taktik over for snyderne er også at synliggøre kontrollen, så flest mulige bliver bevidste om, at det ikke er risikofrit at snyde. Skat bearbejder nemlig også vores holdninger, så flere accepterer, at sort arbejde er forkert og noget, der skal bekæmpes.

Held og lykke med indsatsen. I en åben økonomi som den danske, skal spillereglerne følges, så danske virksomheder møder fair konkurrence og ikke chikane fra plattenslagere. Når der er politisk flertal for gældende skatter, skal spillereglerne følges.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *