Når flugten til Amerika foregår på den fede måde

En stribe danske superiværksættere har taget turen til Californien, solgt deres livsværk og valgt et friere, luksuriøst liv, måske ved en swimmingpool med udsigt over Middelhavet eller Stillehavet.
Men stifteren af det succesfulde selskab Xstream, Frank Thorup, gør det anderledes, som vi fortalte i Vækst-sektionen her på business.dk forleden.

Han flytter simpelt hjemme fra, til den amerikanske vestkyst, men ikke for at slappe af og nyde livet. Nej, tværtimod for at gentage start-up-eventyret i amerikansk regi, idet han skal over og være entrepeneur igen og løfte Xstreams lille amerikanske datterselskab til at blive en stor spiller inden for det stærkt voksende streamingmarked.

Og hvor er det befriende, at en iværksætter med succes fortsætter med at kæmpe for sit livsværk – og gøre det større og stærkere. Hvis opskriften virker, kan den forhåbentlig genbruges af andre, der har startet virksomheder herhjemme.

For vi mangler i den grad entrepeneurer, som har vilje og udholdenhed til at løfte deres succesfulde start-up-virksomheder op i større skala. I en kronik i Berlingske skrev Danfoss-formanden Jørgen Mads Clausen og den nyudnævnte formand for Innovationsfonden, Jens Maaløe, at kun tre (ja, 3!) af landets 100 største virksomheder er mindre end 30 år gamle.

Hvor bliver de mon af, de nye virksomheder som burde have potentialet til at vokse sig store og stærke og dermed beskæftige hundredevis af danske medarbejdere? Desværre er indtrykket generelt, at mange af tidens succesfulde iværksættere prioriterer at banke en mindre virksomhed op i løbet af relativt få år – og derefter få den skudt bedst muligt af til en udenlandsk køber. Bevares, nogle bliver så serie-iværksættere og bruger pengene til at starte nye virksomheder. Men vi mangler flere, som kan løfte de spirende start-ups op til at blive store virksomheder på top 100-listen.

Majoriteten i Xstream blev sidste år solgt til den danske kapitalfond Capidea og den tidligere TDC-direktør Lars Torpe Christoffersen. Stifteren Frank Thorup indså selv, at der skulle en anden type direktør til, og han tager så selv »flugten til Amerika«, hvor han altså skal være iværksætter på ny i datterselskabet, mens Simon Høgsbro skal være dansk direktør, netop hjemvendt fra New Zealand.

Ude fra ser rokaden utrolig harmonisk ud, og det ville være særdeles positivt, hvis Xstream fortsat udvikler sig gunstigt de kommende år og når op på endnu flere end de cirka 100 ansatte, der er nu. Det kunne blive et fantastisk forbillede for andre.

LÆS OGSÅ: Xstreams nye kaptajn fløjet ind fra New Zealand

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *