Hjælp, robotterne kommer…

Hvis disse linjer var skrevet om 15 år, ville der måske slet ikke være et menneske ved tastaturet, men i stedet en robot. Ja, det lyder måske lige lovlig futuristisk, men faktisk er der kloge hoveder, som i ramme alvor spår, at 90 procent af al journalististik vil blive overtaget af robotter inden for de næste 12-15 år.

Fagbladet Journalisten skriver med Institut for Fremtidsforskning som kilde, at computerne i stigende grad vil erstatte journalister, efterhånden som teknologien udvikler sig og bliver stadig billigere.
En del journalistisk arbejde er allerede overtaget af computere, f.eks. amerikanske sports- og finansnyheder, som nogle kalder »grønskollingers mikrofonholderi«.

Og ikke kun journalister risikerer at blive skiftet ud med robotter. Mere end hver tredje job i Danmark har nemlig stor sandsynlighed for at blive udskiftet, viser et notat fra tænketanken Kraka, som Børsen også har omtalt.
Regnestykket baserer sig på forskning fra Oxford University, hvor der blev gennemført en større rundspørge blandt ingeniører, der forsker i computerteknologi. De har kigget på konsekvenserne af »machine learning« og »mobile robotics«.

At hver tredje danske job skulle blive overflødigt, kan godt give koldsved på panden, men forudsigelsen baserer sig faktisk på teknologi, som allerede er blevet udviklet.
Udbredelse af GPS’er og elektroniske vejkort gør det muligt at anvende selvkørende biler, og allerede nu breder internethandel sig så meget, at der bliver brug for færre i en række jobs i detailhandelen.
Chauffører og ekspedienter ser ud til at komme under pres, og det gælder også andre manuelle job inden for f.eks. byggeri, produktion og transport.

Danskere i disse jobkategorier kommer dog næppe til at henslæbe hele dagen på sofaen som passive bistandsklienter. Historien har nemlig vist, at udgåede jobs bliver afløst af nye jobfunktioner.
Det kommer sikkert også til at ske frem over – især hvis vi sanser at omstille arbejdsmarkedet til den nye teknologi. Så vil der ikke være spor grund til at råbe om hjælp.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *