Hvad er der galt med vikarer?

Der bliver flere og flere vikarer, og disse »arbejdsmarkedets sigøjnere« er attraktive for virksomhederne, fordi de er lette at komme af med og dermed giver lavere omkostninger.

Men lige så populære, løsarbejderne er hos arbejdsgiverne, lige så bekymrede er fagforeningsfolk, og i Politiken i går langede en talsmand for 3F ud efter de arbejdsgivere, der hyrer vikarer for at slippe for en række anciennitetstillæg, som fastansatte får. Den, der har et godt fast job med tilhørende goder, vil normalt nødig rykke over og blive løsarbejder, men er det virkelig så forfærdeligt at være ansat som vikar?

I hvert fald kan der være grund til at få lidt flere nuancer ind i diskussionen. Vikarerne har f.eks. fået noget bedre vilkår, efter at der i sommer kom en ny vikarlov, som sikrer vikarer fra vikarbureauerne mange af de rettigheder, som fastansatte har. Der er altså ikke nødvendigvis tale om elendige vilkår, uanset at ulovligheder forekommer. Nogle vikarer har også selv valgt det friere arbejdsliv, fordi de gerne vil kunne sige nej til opgaver, så de kan rejse i længere perioder eller måske passe deres egen virksomhed en del af ugen. Hvis man ikke er afhængig af en fuldstændig fast indtægt, kan vikarjobs være en klar fordel.

Søgningen til vikarmarkedet boomer lige nu, fordi mange ledige er ved at miste retten til dagpenge, efter at der er gennemført reformer på arbejdsmarkedet. Og faktisk er det jo et udtryk for, at opstramningerne virker, sådan at færre skal være på kontanthjælp eller anden overførselsindkomst.
Vikarjobs giver også den langtidsledige en chance for at vise, hvad han dur til på en arbejdsplads, og nogle får dermed chancen for senere at få et fast job, som de aldrig ville have haft chance for at opnå i første omgang.

Det kan selvfølgelig gøre ondt på den enkelte vikar, fordi der er usikkerhed og måske ringere vilkår. Men for samfundet er det da en fordel at få flere væk fra offentlig forsørgelse, og virksomhederne kan blive mere konkurrencedygtige og forhåbentlig blive i Danmark, når de har mulighed for at ansætte vikarer.

 

One response to “Hvad er der galt med vikarer?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *