Richard Bransons bedste tips

Af Linda Overgaard 1

Helt eller hadeobjekt. Succesfuld eller oversmart. Forbillede eller fupmager. Richard Branson er fuld af modsætninger, når omverdenen skal beskrive ham. Mens andre superrige går stille med dørene, er han eminent til at promovere sig selv og sine ideer.

I Odense var mere end 3.000 studerende tirsdag til træf med ham i Arena Fyn, og de er kun få ud af mange, der har fået et skub som iværksættere fra Branson. Han turnerer verden rundt som en anden rockstjerne. Selviscenesættelsen ligner til forveksling. Da hans privatfly slog hjulene ned i »Hans Christian Andersen Airport«, startede et stramt tilrettelagt program med nøje afmålte fotosessions.

Kun studerende var inviteret, og det forstærkede nærmest interessen omkring arrangementet – f.eks. blandt iværksættere, der knurrede lidt over prioriteringen på amino.dk.

Branson er vidt berømmet for sin meget friske tilgang til etablerede forretningsmodeller. Mest kendt er vel hans angreb på British Airways, da han med selskabet Virgin Atlantic tilbød superbillige flybilletter fra London til USA. De utraditionelle initiativer har også givet pote økonomisk. På Forbes liste over verdens rigeste ligger 63-årige Branson som nr. 294, så han kan boltre sig som ekcentrisk iværksætter-guru uden at spekulere særligt på, om der er råd til næste terminsbetaling.

Mens han turnerer med en række velgørende budskaber – og bl.a. overraskede sin 90-årige mor ved et arrangement i Washington med ordene: »Hver dag er mors dag« – er Branson også udsat for kritik.
Hans flytning til Virgin Islands er blevet kritiseret som skatteflugt, og han beskyldes også for at fuppe dem, der har købt billet til en tur ud i rummet med Virgin Galactic, og som Branson holder hen indtil videre.

Men til trods for de kritiske stemmer er Richard Bransons grundsynspunkter værd at kigge på som inspiration. Uden særlige skolekundskaber er han kommet langt i kraft af »drive« og et utraditionelt syn på det meste. Og ikke for ingenting kalder han sig på LinkedIn for »Dr. Yes«.

LÆS OGSÅ: Reportage fra Bransons besøg i Odense

SE OGSÅ: Interview med Ferdinand Kjærulff, stifter af Coders Trust – om hvad iværksættere kan lære af Branson

SE OGSÅ: Poul Erik Skammelsens interview med Richard Branson på TV 2

 

1 kommentar RSS

  1. Af Thomas Lund Nielsen

    -

    Noget misvisende overskrift i forhold til indlæggets indhold.

Skriv kommentar

Kun fornavn og efternavn bliver vist i forbindelse med kommentaren. Dog skal alle felter med * (stjerne) udfyldes

Læs vilkår for kommentarer og debat på Berlingske Tidendes websites

RETNINGSLINJER

Berlingske ønsker at sikre, at debatten på b.dk føres i en ordentlig tone, som gør det inspirerende og udfordrende for alle at bidrage og deltage. Vi efterlyser gerne klare, skarpe, holdningsmæssige stærke indlæg med stor bredde og mangfoldighed og kritisk blik på sagen. Men vi accepterer ikke indlæg, som er åbenlyst injurierende, racistiske, personligt nedgørende. Sådanne indlæg vil fremover blive slettet. Det samme gælder indlæg, der ikke er forsynet med fuldt og korrekt navn på afsenderen, men som indeholder forkortede navne, opdigtede eller falske navne.

Vi opfordrer samtidig alle debattører til at gøre redaktionen opmærksom på indlæg, som ikke overholder disse retningslinjer.

Redaktionen

Yderligere info