Vigtige milepæle i det nye år

Af Linda Overgaard 0

De sidste småkager er spist, julepynten pakket væk, og det nye år står nøgternt og klart – i hvert fald fra i morgen mandag, når alle er færdige med at holde juleferie.

Og hvad byder det så på, det herrens 2014? Opsving, siger de kloge. Et rart budskab, mildt som vejret. Men hvordan vil det nye Business-år forme sig? Hvordan bliver rammerne for at tjene penge for virksomheder og for den enkelte medarbejder med og uden ledelsesansvar?

Svært at sige noget sikkert om. Talrige meningsdannere forsøger at tale opsvinget hurtigere i gang, men der er i hvert fald en række milepæle, der bliver afgørende for årets gang i erhvervslivet.
Carsten Koch-udvalgets rapport bliver en af dem. Den tidligere socialdemokratiske minister vil i begyndelsen af året komme med nogle bud på, hvordan de ledige bedre kan hjælpes i arbejde. Det er der store forventninger til, for når opsvinget kommer, bliver der brug for flere, der kan bidrage på arbejdspladserne, og det ville være trist, hvis opsvinget herhjemme kun giver ekstra job til f.eks. østeuropæere.

Apropos medarbejdere er den kommende reform af erhvervsuddannelserne også uhyre vigtig. For hvorfor skal vi have f.eks. tyske håndværkere til at udføre de mest krævende opgaver på byggepladserne samtidig med, at danske unge går ledige, fordi skoler og forældre ikke har forlangt, at de skulle gøre sig umage? Det er på høje tid, at der bliver lagt meget mere kvalitet ind i erhvervsuddannelserne, uden at boglige uddannelser dog på nogen måde skal lægges for had.

Overenskomstforhandlingerne bliver en helt afgørende milepæl. Omkring 600.000 privatansatte skal have ny overenskomst, og der er ved at blive varmet godt op til armlægning mellem parterne med det gryende opsving som argument for ekstra i lønningsposen. LOs formand siger, at »2014 skal være lønmodtagernes år« og signalerer, at arbejdstagersiden nu vil stille flere krav ikke mindst i form af beskyttelse mod social dumping.
Forhåbentlig vil de vigtigste milepæle bidrage gunstigt til opsvinget og forstærke det. Det ville være ærgerligt at trække opsvinget ned, allerede inden det har taget fart.

Skriv kommentar

Kun fornavn og efternavn bliver vist i forbindelse med kommentaren. Dog skal alle felter med * (stjerne) udfyldes

Læs vilkår for kommentarer og debat på Berlingske Tidendes websites

RETNINGSLINJER

Berlingske ønsker at sikre, at debatten på b.dk føres i en ordentlig tone, som gør det inspirerende og udfordrende for alle at bidrage og deltage. Vi efterlyser gerne klare, skarpe, holdningsmæssige stærke indlæg med stor bredde og mangfoldighed og kritisk blik på sagen. Men vi accepterer ikke indlæg, som er åbenlyst injurierende, racistiske, personligt nedgørende. Sådanne indlæg vil fremover blive slettet. Det samme gælder indlæg, der ikke er forsynet med fuldt og korrekt navn på afsenderen, men som indeholder forkortede navne, opdigtede eller falske navne.

Vi opfordrer samtidig alle debattører til at gøre redaktionen opmærksom på indlæg, som ikke overholder disse retningslinjer.

Redaktionen

Yderligere info