IKEA – ikke bare billigst

Af Linda Overgaard 0

Så blev vi mindet om det igen. Hvor ubegribeligt stor, stærk og global IKEA egentlig er. Det sidste nye er, at den blå-gule svenske kæmpe går ind i Indien. Her vil IKEA åbne 25 varehuse, og de indiske myndigheder har nu sagt OK.

I forvejen er IKEA i Kina med 11 butikker, og IKEA’s ledelse r egner med, at Kina om 15-20 har overhalet Tyskland som koncernens største marked.

IKEA’s succes har mange facetter, og tilsyneladende preller negative historier af på butikskæden, som om den havde en højglanspoleret glasfacade.

Mens danske møbelhandlere humper af sted for at overleve (med Bolia som en positiv undtagelse), kan det være relevant at spørge, hvad vi egentlig kan lære af den svenske megasucces.

Ja, vel først og fremmest skala og stordrift. Den, der for alvor vil lege med på den globale scene, må træne sig op og have rigtig store muskler. Globaliseringen stiller virkelig krav til toplederne, som skal kunne gennemføre de strategiske mål på tværs af kontinenter. Eller med andre ord: få mere end 100.000 medarbejdere i 300-400 varehuse til at sælge masser af ens produkter og arbejde så synkront, at det hele bliver til en god forretning.

Og her er IKEA-lederne skræmmende dygtige. Mange har ellers forsøgt at pille glorien af IKEA-grundlæggeren Ingvar Kamprad. Den britiske avis The Telegraph besøgte IKEA’s hjemsted Älmhult og sammenlignede Kamprad med den nordkoreanske diktator Kim Il-Sung. Andre har belyst Ingvar Kamprads sympati for nazismen, både under og efter Anden Verdenskrig.

Men indtil videre er IKEA ikke blevet fældet af disse negative historier og heller ikke af andre fæle historier om børnearbejde eller manglende styr på leverandørerne i øvrigt. Tværtimod præsenterer IKEA det ene rekordregnskab efter det andet, og koncernen udruller for tiden et investeringsprogram, der slår det meste.

Kunderne holder ved IKEA, også fordi krisen gør billige møbler mere interessante. Og hvad enten vi kan lide det eller ej, indebærer globaliseringen også, at de største og mest muskuløse banker de knap så stærke.

Skriv kommentar

Kun fornavn og efternavn bliver vist i forbindelse med kommentaren. Dog skal alle felter med * (stjerne) udfyldes

Læs vilkår for kommentarer og debat på Berlingske Tidendes websites

RETNINGSLINJER

Berlingske ønsker at sikre, at debatten på b.dk føres i en ordentlig tone, som gør det inspirerende og udfordrende for alle at bidrage og deltage. Vi efterlyser gerne klare, skarpe, holdningsmæssige stærke indlæg med stor bredde og mangfoldighed og kritisk blik på sagen. Men vi accepterer ikke indlæg, som er åbenlyst injurierende, racistiske, personligt nedgørende. Sådanne indlæg vil fremover blive slettet. Det samme gælder indlæg, der ikke er forsynet med fuldt og korrekt navn på afsenderen, men som indeholder forkortede navne, opdigtede eller falske navne.

Vi opfordrer samtidig alle debattører til at gøre redaktionen opmærksom på indlæg, som ikke overholder disse retningslinjer.

Redaktionen

Yderligere info