Køb endelig aktier i 2013

Af Linda Overgaard 3

En række børseksperter og cheføkonomer anbefaler, at vi køber godt med aktier i den kommende tid. 2013 bliver et fantastisk børsår, siger de. Og så er det, som om hukommelsen fortæller, at det omkvæd har vi da vist lige hørt før…

Jo, men derfor kan det nu godt være rigtigt. Faktisk er der talrige danskere med sparepenge på kontoen, som burde købe aktier frem for så mange andre investeringsprodukter og måske også i stedet for at have pengene stående passivt på en højrentekonto (ja, det hedder det fortsat, selv om realrenten nu er latterligt lav).

Det er fortsat rimelig sikkert, at aktier over mange år vil give et større afkast end f.eks. obligationer. Og tilfredsstillelsen ved at eje aktier i et rigtigt levende firma og følge dets udvikling må også regnes med på plussiden.

På minussiden er de mindre heldige, afskrækkende cases. Som f.eks. den pensionerede mand, der havde sat hele sin opsparing i Vestas-aktier (pyh-ha). Eller daytraderen, der godt nok pralede af sin fortjeneste i nogen tid, men endte med et gevaldigt tab (hør blot hvordan daytraderen i Millionærklubben på Radio24syv har klaret sig i 2012).

Det er vigtigt at være bevidst om, at chancen for større gevinst som regel går hånd i hånd med større risiko.

Derfor skal man også købe en mængde aktier, som matcher ens formue, og man skal sørge for at købe flere aktier og sprede risikoen, gerne over flere sektorer og lande.

Tidshorisonten skal ifølge aktiesitet Proinvestor være mindst tre-fem år.  Desuden er det klogt at  sælge aktierne nogle år før pensionsalderen, hvis man skal leve af de investerede midler som pensionist.

Der formodes dog at være mange, som sagtens kunne magte en større risiko og dermed også opnå et bedre afkast. Et stort antal danskere investerer indirekte ved at købe sikre investeringsbeviser, men mange kunne undgå de ekstra omkostninger ved det og i stedet gå direkte efter enkeltaktier.

I Sverige er  der forholdsmæssigt langt flere private aktionærer end i Danmark, og det ville være sundt for både den enkeltes privatøkonomi og for erhvervslivet og for samfundet, hvis flere købte aktier.

3 kommentarer RSS

 1. Af B Hansen

  -

  “I Sverige er der forholdsmæssigt langt flere private aktionærer end i Danmark, og det ville være sundt for både den enkeltes privatøkonomi og for erhvervslivet og for samfundet, hvis flere købte aktier.”

  Årsager til de færre aktieejere i danmark:
  1) Høj indkomstskat. Der er ikke meget til overs når skatten og de faste udgifter er betalt, så der kan ikke investeres meget.
  2) Høje afgifter (skat) på alle varer. Det der er til overs efter indkomstskatten er betalt, får hurtigt ben at gå på, så der er ikke mere at investere for.
  3) Gevinster på aktier beskattes fuldt ud, i visse tilfælde oven i købet selvom der ikke er realiseret en gevinst. Til gengæld kan tab på aktier kun fradrages i en eventuel fremtidig aktiegevinst, som jo kræver yderligere investering, med de risici der følger. Dvs fuld risiko og kun mulighed for halv gevinst. Kun de mest risikovillige vil gå med på den.
  4) Kort og godt: Socialisme er gift for aktieejere, men det er jo ikke noget nyt…

 2. Af B P

  -

  Nu er det vel ret beset bankernes fornemste opgave, at bruge deres evner til investere Danskernes spare penge på mest fornuftig vis.

  Det gik så ikke særlig godt, det medgiver jeg gerne. Men at plædere for, at Danskerne så selv skal tage hele risikoen og samtidigt betale bankerne et gebyr derfor; det synes mig at være en ren lose lose situation for almindelige Danskere.

  Det burde istedet pålægges politikere og centralbanker at sikre en rente inflation sammenhæng som til enhver tid bevarer befolkningens købekraft.

 3. Af Zeroing in on the Final Days ?

  -

  Can Central banks inflate assets bobbles at will?

  In nominal terms:
  Housing peaked in 2005-2006
  Stocks peaked in 2007
  Commodities peaked 2008

  The bulls are not only complacent but also leveraged, is this a setup for the next disaster?

  “Derivative levels are higher than they were at the height of the financial crisis.

  In case anyone cares whether Dodd-Frank or the Volcker Rule defused those financial weapons of mass destruction known as derivatives, they can start worrying. Not only have the rules failed to curtail the risky Financial Weapons of Mass Destruction, but they are larger than at the height of the financial crisis”.

  Barron’s, 13 Oct 2012

  Deflation anyone?

Skriv kommentar

Kun fornavn og efternavn bliver vist i forbindelse med kommentaren. Dog skal alle felter med * (stjerne) udfyldes

Læs vilkår for kommentarer og debat på Berlingske Tidendes websites

RETNINGSLINJER

Berlingske ønsker at sikre, at debatten på b.dk føres i en ordentlig tone, som gør det inspirerende og udfordrende for alle at bidrage og deltage. Vi efterlyser gerne klare, skarpe, holdningsmæssige stærke indlæg med stor bredde og mangfoldighed og kritisk blik på sagen. Men vi accepterer ikke indlæg, som er åbenlyst injurierende, racistiske, personligt nedgørende. Sådanne indlæg vil fremover blive slettet. Det samme gælder indlæg, der ikke er forsynet med fuldt og korrekt navn på afsenderen, men som indeholder forkortede navne, opdigtede eller falske navne.

Vi opfordrer samtidig alle debattører til at gøre redaktionen opmærksom på indlæg, som ikke overholder disse retningslinjer.

Redaktionen

Yderligere info