Smalhals i ti år, hvad gør vi?

Af Linda Overgaard 6

Vi har det heldigvis ikke så slemt som grækerne, der må finde sig i inkvisitoriske besøg fra den såkaldte trojka, der kommer i skudsikre biler, ledsaget af bevæbnede sikkerhedsvagter.

Men forleden blev vores økonomi alligevel underkastet et kritisk blik ude fra. Danmark havde i sidste uge besøg af missionschef Thomas Dorsay fra IMF (Den Internationale Valutafond), som har gennemført et sundhedstjek af dansk økonomi.

Ligesom Nationalbanken mener IMF, at opsvinget lader vente på sig – rigtig længe endda. I år får vi stort set nulvækst, og de danske vismænd anser det også for meget usikkert, hvornår det går frem ad igen.

Vi er i et vadested. I mange familier tænkes der nu meget mere over, hvordan pengene skal spenderes, og ofte ender det med, at der slet ikke bliver givet penge ud – eller kun til udgifter, som er overskuelige og ikke giver bindinger i fremtiden, ligesom genbrugsbutikkerne blomstrer, både på gaderne og online.

Det er ikke moderne at være grådig længere, og færre skilter med lysten til at bruge penge. Magasinet Penge & Privatøkonomi går tilbage og fik i seneste halvår 27 pct. færre læsere. Krisen bider, og færre er i markedet for tips om at »blive rig i en fart«.

Tidsånden kan være svær at blive klog på, men vi må finde en grimasse, der kan passe. Vi må hellere erkende, at krisen varer længe endnu, og sige højt at vi ikke længere tror på det store opsving lige om hjørnet.

Vi behøver dog ikke indhylle hele tilværelsen i diffuse gråtoner, som der kan være en tendens til. Så slemt er det nemlig heller ikke. Der er nemlig rigtig meget, vi stadig har råd til: Gratis uddannelse. Plejehjem, vuggestuer og institutioner af rigtig god kvalitet, som absolut tåler international sammenligning. Og få danskere er tvunget til at flytte hjem til deres forældre, længe efter at de har forladt barndomshjemmet, sådan som mange grækere og spaniere er nødsaget til.

En af de primære anbefalinger fra IMF-kontrollørerne er, at vi må se at få skatterne sat ned, så det kan stimulere økonomi, og det må vi få gjort, f.eks. ved at gøre os uamge med at få flere af de danskere, der er på overførselsindkomster, i arbejde. Eksempelvis de psykisk syge og de mange unge nydanskere, som har fået alt for ringe færdigheder med sig fra skolerne.

Men rigtig slemt er det hele altså ikke. Så vi må hellere begynde at nyde livet på lidt lavere niveau – og så glæde os over det meget, vi trods alt har som danskere.

6 kommentarer RSS

 1. Af B P

  -

  Her et helt gratis råd til de familier der ikke ved hvad de skal bruge deres penge til???

  Begynd at afdrage på jeres lån…

 2. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Helt rigtigt B P!

  Men det sker bare ikke, fordi man er flextumpe, der hverken kan eller vil betale rente – og så nævner DU det afskyelige ord afdrag!

  Tidsånden er aldeles ikke svær at blive klog på!

  Alle tåberne har ruineret sig selv og kan ikke forbruge – jo, det er jo børnefamilierne; men de penge er brugt.

  Bare man så dog kunne slippe for den sødladne tone fra “redaktøren”, at det nok skal gå……

  Selvfølgelig gør det da ikke det!
  Det bliver værre og værre!

 3. Af Linda Overgaard

  -

  Til Thomas Borgsmidt,

  Tak for din kommentar om “den sødladne tone fra redaktøren”. Jeg vil belægge mine ord mere omhyggeligt næste gang.

  Venlig hilsen

  Linda Overgaard
  erhvervsredaktør

 4. Af T Hansen

  -

  Regeringen har just sat skatterne op for, at kunne finansiere de stigende omkostninger til overførselsindkomster.

  Økonomiministeren pålægger altså nu danskerne i arbejde at de skal finansiere hendes politik med øget indvandring.

  Det er uansvarligt at hæve skatter og afgifter i en tid hvor Danmark står på kanten til, at blive det næste Grækenland.

  Heldigvis kan man bare flytte. Jeg kan anbefale den tidligere østblok som lærte af socialismens grufulde ansigt.

 5. Af Thomas Jensen

  -

  Jeg er næsten ligeglad med statens indtægter. Min bekymring er min egen økonomi, den får det værre for hver ny “reform”.

  Statens økonomi kan komme langt ud før vi behøver mærke konsekvensen, men når man mister sit job og indtægt er det hurtigt alvorligt.

  Det er ikke så mærkeligt at mange er tilbageholdende med at forbruge, men hellere øger opsparingen, Vi ser hele tiden at staten kun vil udnytte vores arbejdskraft og konfiskere vores værdier.
  Når vi behøver hjælp er den ikke til rådighed, i hvert fald ikke for en almindelig lønmodtager.

 6. Af Bitcoin Penge

  -

  IMF kommer for at låne penge, og kræver uhyrlige renter tilbage der gør de ejer Danmark inden længe. Sig nej til deres latterlige lånepakke!

  Start med at bruge Bitcoin i stedet for fiat penge som en inflationsbaseret og styret af IMF.

  http://www.bitcoinpenge.dk giver alle oplysninger til at få økonomisk uanhængighed

Skriv kommentar

Kun fornavn og efternavn bliver vist i forbindelse med kommentaren. Dog skal alle felter med * (stjerne) udfyldes

Læs vilkår for kommentarer og debat på Berlingske Tidendes websites

RETNINGSLINJER

Berlingske ønsker at sikre, at debatten på b.dk føres i en ordentlig tone, som gør det inspirerende og udfordrende for alle at bidrage og deltage. Vi efterlyser gerne klare, skarpe, holdningsmæssige stærke indlæg med stor bredde og mangfoldighed og kritisk blik på sagen. Men vi accepterer ikke indlæg, som er åbenlyst injurierende, racistiske, personligt nedgørende. Sådanne indlæg vil fremover blive slettet. Det samme gælder indlæg, der ikke er forsynet med fuldt og korrekt navn på afsenderen, men som indeholder forkortede navne, opdigtede eller falske navne.

Vi opfordrer samtidig alle debattører til at gøre redaktionen opmærksom på indlæg, som ikke overholder disse retningslinjer.

Redaktionen

Yderligere info